Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este timpul să „ne pregătim” pentru perspectiva unui Brexit fără acord cu UE la de la 1 ianuarie.

Johnson susține că Bruxelles-ul a „abandonat” ideea de a semna un acord cu Regatul Unit. Premierul a insistat să specidice că „am știut întotdeauna că vor avea loc schimbări” anul viitor, odată cu încheierea perioadei de tranziție Brexit.

În timpul unei conferințe la Downing Street după un summit al UE despre care ambele părți au spus că este termenul limită pentru încheierea unui acord, Johnson a declarat că se pare că țara se îndreaptă spre ceea ce el a numit „soluția australiană”.

Consiliul Comun pentru Bunăstarea Imigranților încearcă să câștige o aplicație depusă pentru a convinge Marea Britanie să nu expulzeze cetățenii UE după data de 1 ianuarie 2021, în cazul în care Brexit-ul se termină fără un acord.

Organizația a depus plângerea către comisarul de informații, pentru a le oferi dreptul cetățenilor UE și membrilor non-UE să solicite să trăiască în Marea Britanie în mod legal după ieșirea din Uniunea Europeană.

Consiliul pentru imigranți consideră că, în cazul în care planurile guvernamentale merg înainte, fără modificări, persoanele care au trăit și au lucrat în Marea Britanie legal de ani de zile vor fi incriminate și împiedicate să lucreze, să conducă sau să acceseze beneficii vitale.

În acest caz, proprietarii de locuințe vor putea fi amendați pentru închirierea de locuințe către cetățenii UE fără drept de ședere.

Între ianuarie anul viitor și punctul de întrerupere EUSS la 30 iunie 2021, guvernul britanic va trebui să facă cumva distincția între cetățenii SEE – care au ajuns în Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2020 și care sunt eligibili pentru schemă și cei care au venit după, ceea ce va fi aproape imposibil.

UE nu este de acord cu această decizie a guvernului britanic de a avea puterea de a expulza cetățenii europeni după finalizarea Brexit-ului.

Negociatorii-șefi ai Uniunii Europene au respins cererea Marii Britanii de a semna un pact de imigrare, care ar permite guvernului Boris Johnson să expulzeze imigranții în alte țări europene.