Un grup de parlamentari britanici a anunțat vineri că aproximativ 50 de miliarde de lire sterline în bancnote “lipsesc” și a solicitat Băncii Centrale a Angliei să investigheze situația.

Un fenomen straniu se petrece în Marea Britanie: bancnotele au fost folosite tot mai puțin în ultimii ani, însă cererea cetățenilor pentru banii de hârtie este în continuă creștere și nimeni nu știe sigur unde dispar banii tipăriți anterior, relatează CNN.

Banii sunt “ascunși undeva, însă Banca Angliei nu știe unde, de către cine sau din ce motiv – și nici nu pare foarte curioasă“, a declarat Meg Hillier, președintele Comitetului de conturi publice (PAC) din Camera Comunelor, care supraveghează finanțele guvernului. “Banca Angliei trebuie să fie mai preocupată să afle unde sunt cele 50 de miliarde de lire”.

Banca Angliei a reacționat imediat: “Membrii publicului nu trebuie să explice Băncii motivul pentru care doresc să păstreze bancnote. Asta înseamnă că bancnotele nu lipsesc“, a anunțat un purtător de cuvânt al instituției, adăugând că Banca centrală va continua să acopere cererea populației de bancnote.

În ciuda creșterii numărului de plăți electronice, cererea de bancnote a crescut în majoritatea statelor dezvoltate după criza financiară, potrivit unui raport din 2018 al Bancii de Decontări Internaționale, o instituție bancară centrală care oferă servicii specializate băncilor centrale din întreaga lume.